Laat jezelf spiegelen. Tantra is meer dan alleen de vage beelden over seks wat massa soms denkt. Rakesh Mijling kwam er met ons over praten in deze aflevering.

Rakesh heeft een andere jeugd gehad dan de meesten. Hij is opgegroeid in een Osho Commune. Al vanaf zijn 4e jaar werd hij ingewijd in tantra. Hij is zijn gehele leven al bezig met een geleidelijke verruiming van bewustzijn.

Rakesh is oprichter van Art of Loving en geeft samen met een team van leraren tantra en Tantric Dance workshops door heel Nederland. Hij is oa initiator en grondlegger van Tantric Dance en het jaarlijkse Tantra Festival Amsterdam.

Hij ziet tantra als een manier om jezelf te vinden. Als hij het moet omschrijven dan gaat het vooral over bij jezelf naar binnen gaan. Maar de uitleg over tantra vindt hij eigenlijk niet zo interessant. Je moet het ervaren!

Het gaat erom dat jijzelf onderzoek gaat doen. Tantra is eigenlijk een vraag: Wat wil jij onderzoeken?”

Met zijn Tantric Dance Workshops gebruikt hij een dansvorm om de dualiteit tussen mannelijke en vrouwelijke energie te ontstijgen. 

Volgens Rakesh wordt door de dans je bewustzijn verruimt doordat je in het nu blijft in al je bewegingen. Kortom: de dans wordt een meditatie. In plaats van dat je je mee laat slepen en niet bewust bent van je eigen aandeel in de dans, blijf je observeren om zo in je kracht te komen. Het oordelen verdwijnt en je kunt veel meer voelen en contact maken met je lichaam. Het leert je je eigen patronen te doorzien in je relatie tot de ander.

Onbewust is er van alles. En vaak weet je pas als je er vanaf bent hoe zwaar dat heeft gewogen.

De relatie is de grootste spiegel die er is. De ander spiegelt als het ware dat wat jij aan het doen bent. Dat is niet altijd leuk en daar moet je bereidwillig voor zijn. Als je niet wilt kijken naar datgene wat er terug-gespiegeld wordt, dan wordt de relatie nooit diep. Door tantra worden deze spiegels uitvergroot. Het worden spiegels waarbij je weerstand voelt om deze in te kijken, maar als je dit eenmaal doet, zal dat de grootste verdieping brengen die je kunt vinden in een relatie.

Verder hebben we het over seksuele energie, zijn jeugd in de Osho Commune en hoe hij vanuit die filosofie kijkt op wat er nu gaande is in de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *