Maxim Februari is een filosoof, schrijver en columnist voor de NRC. Op 49 jarige leeftijd is hij in 2012 de transitie gestart van vrouw naar man. Dit verhaal heeft hij vlak daarna gedeeld in het boek ”De Maakbare Man”.

Als een van de weinigen heeft hij zowel de vrouwelijke als mannelijke ‘rol’ ervaren. Hierdoor kan hij interessante persoonlijke inzichten delen over de verschillen, nuances en misvattingen in gender en gendergelijkheid. Tijdens deze aflevering gaan we in op zijn ervaringen tijdens en na zijn transitie en hoe het nu is om man te zijn. Hoe hij bijvoorbeeld in een tweede puberteit kwam door het toedienen van testosteron.

Maxim Februari is het levende bewijs van de ‘maakbare man’ en deelt veel anekdotes, ervaringen en zeer persoonlijke & grappige ervaringen.

Zo zeiden een aantal vrouwelijke vrienden net na zijn transitie een aantal vrouwelijke vrienden:

iTunes Spotify Youtube

We weten niet of je nu nog wel te vertrouwen bent

Maxim Februari vertelt open over:

– Wat het toedienen van testosteron zowel mentaal als fysiek met hem deed.
– De verschillen in emoties, gevoeligheid en het piekeren tussen voor en na zijn transitie.
– Wat volgens hem het verschil is tussen transseksuelen en transgenders.
– De verschillen die hij ervaart in communicatie en hoe er met hem om wordt gegaan nu hij fysiek als man door het leven gaat.
– Hoe hij kijkt naar de rol van de vrouw in de maatschappij en alle commotie rond #metoo.

Samenvatting De Maakbare Man

Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken.

Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen. Maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *